Acupunctuur

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een onderdeel van de Oosterse Geneeskunde, waarbij naalden in het lichaam worden geprikt om het lichaam zelf aan te sporen zichzelf te herstellen en te genezen. Het gebruik van deze oude geneeswijze vergt een grondige kennis van de ligging van de acupunctuurpunten en van de Oosterse ziektebeelden die kunnen worden behandeld.  Deze Oosterse geneeskunde is duizenden jaren oud en de laatste jaren is men intensief bezig deze ook wetenschappelijk te verklaren en zijn doeltreffendheid te bewijzen.

 

Hoe werkt acupunctuur?

Acupunctuur biedt toegang de meridianen door meer dan 350 punten die dicht bij de huid liggen. Deze meridianen of energiekanalen kunnen worden vergeleken met rivieren die door het lichaam lopen en in verbinding staan met organen en alles voorzien van de nodige energie (Qi). Door stimulatie van deze meridianen kunnen we naargelang de behoefte deze energie aanvoeren, afvoeren of draineren. Zo zorgt acupunctuur voor meer harmonie of balans in het lichaam en streeft men naar Yin en Yang.

Van oudsher werden hiervoor uiterst dunne naalden gebruikt, maar tegenwoordig zijn er ook andere methoden om deze Qi te prikkelen zoals laagfrequente stroom, warmtebronnen (moxa), injecties, massage of laserstralen.

Naar gelang de klacht, aandoening en symptomen zullen bepaalde punten dus geprikkeld worden om zo het vlot verloop van Qi terug realiseren.

 

Waarvoor kan acupunctuur helpen?

Acupunctuur kan worden ingezet voor:

 1. bevorderen en preventie van de gezondheid en welzijn (optimaliseren van lichaam van belang bij sportdieren, optimaliseren loopsheid of zwangerschap, herstel na operatie, …)
 2. behandeling van verschillende ziektetoestanden zowel acuut als chronisch

Hoewel acupunctuur hoofdzakelijk is gekend voor pijncontrole, kan het ook alleen of in combinatie met andere therapieën ingezet worden voor tal van medische problemen.

 • ademhalingsproblemen: astma, chronische rhinitis, …
 • maagdarmklachten: gevoelige darmen, moeilijke vertering, diarree, …
 • hormonale klachten: schijnzwangerschap, vruchtbaarheidsbegeleiding, …
 • neurologische klachten: verlamming, tics, epilepsie, ….
 • problemen met het bewegingstelsel: arthrose, hernia, spierlestels, …
 • gedragsproblemen
 • pijnbestrijding: na operatie, palliatieve therapie, artrose, …
 • allergie
 • huidproblemen: allergie, chronische otitis, …

Acupunctuur is geen wondermiddel het is net zoals medicijnen, kruiden,.. een hulpmiddel die het lichaam kan aanzetten tot genezing.

 

Zijn er nevenwerkingen?

Normaal niet. Omdat er met acupunctuur energieverschuivingen plaats vinden, ontstaan er interne chemische en hormonale stoffen die de genezing in gang zetten. Hierdoor kunnen sommige symptomen enkele dagen erger worden of kan uw huisdier de dag na de behandeling moe zijn. Dit hoeft ons echter geen zorgen te baren, daar het een teken is dat de therapie begint te werken.

Acupunctuur kan ook worden toegepast samen met eender welke andere therapie. Als dierenarts-acupuncturist ben ik dus ideaal geplaatst om in samenspraak met u en/of met de doorverwijzende collega te streven naar een optimale resultaat.

 

Hoe verloopt een behandeling?

Geen enkel dier is gelijk en iedere ziekte is ook anders, maar over het algemeen kan een behandeling worden ingedeeld naar gelang de aandoening:

 • acute aandoeningen: 1-4 behandelingen over een periode van 1-3 weken is meestal voldoende.
 • chronische aandoeningen: 1-8 behandelingen met 1 of 2 wekelijks interval zijn meestal noodzakelijk om een optimaal resultaat te bekomen, daarna kunnen, kunnen we overgaan naar een onderhoudsbehandeling.
 • onderhoudsbehandeling: naar gelang de aandoening spreken we hier over 1-12 behandelingen per jaar.