Tips en Tricks

Tips van de dierenarts:

 1. Laat je kater castreren rond de leeftijd van 6 maanden, zo voorkomt u tal van problemen zoals ziektes, sproeien, dagenlange afwezigheid, …
 2. Sterilisatie van uw kattin of teef is de beste anticonceptie en verminderd de kans melkkliertumoren en baarmoederproblemen, enz.. indien uitgevoerd op jonge leeftijd
 3. Knaagdieren en konijnen hebben best hooi als hoofdgerecht, korrels, groenten, knaagstokjes zijn slechts een dessert.
 4. Vlooien zijn tegenwoordig alom aanwezig en daardoor kunt u best uw hond of kat preventief behandelen het hele jaar door. Dit met pipetten, pillen of een vlooienband.
 5. Regelmatige ontworming van hond en kat is geen overbodige luxe, we beschikken over verschillende producten aangepast aan uw dier, zo is er de huidpipet voor de kat en smakelijke pillen voor de hond. Ontwormen hoeft geen stressmoment meer te zijn.
 6. Droogvoer en water helpen de tanden van uw hond of kat gezond te houden. Naast de gewone onderhoudsvoeding die beschikbaar is zowel in warenhuizen, dierenspeciaalzaken, … , is er nu ook gezondheidsvoeding die naast tandproblematiek ook andere ziektes (artrose, overgewicht, gevoelige darmen,….) en aandoening helpt vermijden of tot latere leeftijd uit te stellen. Vraag ernaar bij uw dierenarts.
 7. Uw vaccinatieboekje wordt best op een vaste plaats bewaard, het handschoenenkastje van de auto is daarvoor ideaal. Zo is het telkens mee naar de dierenarts, bij een uitstap, of op reis.
 8. Hond verloren contacteer de lokale politie( de politie van uw gemeente, maar ook die van de omliggende gemeentes) misschien hebben zij reeds een melding van een loslopende hond binnen gekregen. Zoek op plaatsen waar u vaak met uw hond komt ( vaste wandeling, buren of vrienden,…). Laat steeds mensen naar hem zoeken waarvan je zeker bent dat de hond hen kent.

Spoedgeval:

 1. Ongeval, verwondingen, ademnood, geboorteproblemen, intoxicatie,… zijn steeds situaties die niet kunnen wachten op een afspraak of een spreekuur. Blijf steeds rustig en verwittig uw dierenarts.
 2. Blijf steeds kalm onder de situatie en hou het veilig zowel voor u als voor de spoedpatiënt.
 3. Verwittig steeds telefonisch uw dierenarts, zo kunnen eventuele acties reeds door u ondernomen worden en kan de dierenarts zich reeds voorbereiden voor uw komst.
 4. Verse wonden worden best zo snel mogelijk met proper vers water gespoeld. Het hechten gebeurt best binnen de 24 uur.
 5. Melk is niet voor elke vorm van vergiftiging even goed. Vraag steeds advies alvorens iets zelf toe te dienen.

Handige websites:

 1. Opsporen chipnummer hond: www.dogid.be
 2. Opsporen chipnummer kat: www.idchips.com voor katten geregistreerd voor 01-11-2017 en voor katten geregistreerd na 01-11-2017 online.catid.be
 3. Id-chips zorgt voor de registratie voor andere dieren dan honden en katten, zoals fretten, papegaai, schildpad, ….; ook hier kan via de website een eigenaar van een verloren dier: www.idchips.com
 4. Antigifcentrum : www.poisoncentre.be
 5. Informatie betreffende rabies, vogelgriep of blauwtong: www.favv.be
 6. Info over kweken met of aanschaf hond: www.kmsh.be
 7. Interesse in reptielen: www.animalproject.com
 8. Voeding, huisvesting, … voor schildpadden: www.chelonia.org, de meeste artikels zijn in het Engels, maar druk op de Nederlandse vlag voor heel wat interessante pagina’s in het Nederlands.
 9. Kinderen en honden kunnen perfect samen gaan: www.blauwehond.be